HISTORIE

Soli Deo Gloria

Het in 1936 opgerichte ‘Soli Deo Gloria’ is één van de oudste muziekverenigingen van Leeuwarden. Oorspronkelijk startte Soli Deo Gloria als fanfare orkest, welke verbonden was aan de Vrije Evangelische Gemeente te Leeuwarden. Naast deelname aan concoursen was het begeleiden van de samenzang tijdens de erediensten één van de belangrijke activiteiten. In 1956 is de fanfare onder leiding van dirigent Sjoerd Nieuwland getransformeerd tot een Engelse brassband bezetting. Tot op de dag van vandaag speelt Soli Brass in deze bezettingsvorm.

De Geschiedenis van Soli Brass

Onder leiding van Sjoerd Nieuwland (vanaf 1956) groeide de vereniging met haar 130 leden uit tot één van de grootste muziekverenigingen in Friesland. De vereniging bestond uit een drumband met trompetten, later sloten ook doedelzakspelers zich aan bij Soli Deo Gloria. Dhr. Nieuwland vormde de fanfare om tot een in opkomst zijnde Engelse brassband bezetting. Hierbij ging de voorkeur van Dhr. Nieuwland, die afkomstig was uit het Leger des Heils, uit naar een dubbel bezette brassband. 

Soli Deo Gloria was een veel en graag geziene gast in Leeuwarden en omstreken. Zo was de vereniging te horen tijdens kerkdiensten, concerten en was de vereniging veelvuldig marcherend te zien op het Zaailand en de Nieuwstad. Dhr. Sjoerd Nieuwland weigerde principieel deelname aan concoursen. Het ging hem om de vereniging en haar functie in de samenleving.

In januari 1973 wordt Jan de Haan, 22 jaar jong, de nieuwe dirigent van Soli Deo Gloria. Hij wordt gezien als ‘de coming man’ in de wereld van de blaasmuziek. Soli Deo Gloria vormt op dit moment een brassband met standaard bezetting, waarbij goede muzikanten en kwaliteit bij het musiceren een vereiste zijn. Onder zijn leiding is Soli Deo Gloria uitgegroeid tot een top brassband, die zich kan meten met de beste ter wereld. Viermaal behaalde Soli Deo Gloria de Nationale Brassband titel. Op de Europese Brassband Kampioenschappen wist de brassband eenmaal op een tweede en eenmaal op een derde plaats te eindigen. Soli Deo Gloria was één van de grote favorieten op concoursen en bij het NBK (Nederlandse Brassband Kampioenschappen) in de jaren 1981 tot 1994. Eind 1994 neemt Jan de Haan afscheid als dirigent van Soli Deo Gloria, maar ook daarna trad hij nog regelmatig op tijdens concerttournees en bij CD opnames. Jan de Haan werd tot halverwege 2002 opgevolgd door respectievelijk Wiebe Buis, Thijs Oud en Piet Groeneveld. Succes op concoursen en tijdens concerten gaan onverminderd door en het aantal CD-producties blijft stijgen.

In 1997 kiest Soli Deo Gloria voor een naamswijziging. De belangrijkste reden hiervoor was om onderscheidend te kunnen zijn ten opzichte van de vele andere muziekverenigingen die de naam Soli Deo Gloria dragen. De keuze voor de naam ‘Soli Brass’ komt van de eerste Nederlandse Brassband CD, uitgebracht door Soli Deo Gloria. Deze CD droeg de titel ‘Soli Brass’.

Frans-Aert Burghgraef, een jong aankomend musicus, wordt in maart 2005 benoemd tot dirigent. Hij wordt – net als Jan de Haan destijds – gezien als ‘coming man’. Onder zijn leiding wordt Soli Brass in 2005 voor de 5e keer Nederlands Kampioen. Met Frans-Aert wordt naar Waterfront Hall in Belfast afgereisd voor deelname aan de Europese Brassband Kampioenschappen. Hij was de jongste dirigent ooit (21 jaar) die het Europese podium heeft betreden. Een record dat nog wel een tijdje gestand zal doen.

Soli Brass verleent graag zijn medewerking aan vernieuwende en maatschappelijk betrokken projecten. Zo werkte Soli Brass tijdens het project ‘Brass landschappen’ (februari 2013) samen met Sytze Pruiksma. Sytze, oud lid van Soli Brass, percussionist, componist en vogelspotter wil het verhaal achter de muzieknoten vertellen en het publiek de landschappen laten zien door middel van muziek. In 2013 speelde Soli Brass mee tijdens ‘Carmina Live’. Tijdens Carmina Live werd ‘Carmina Burana’ (Carl Orff), uitgevoerd door danseres, zangers, levende dieren en een brassband in een circusarena in de bedrijfshal van ‘Mannen van Staal’ (Leeuwarden). Vanaf 2008 is Soli Brass betrokken bij de organisatie van de ‘Allan Withington’s Conductor Summer School’ (dirigentencursus), waarvan in 2019 de 11de editie van plaats vond. 

Daarnaast had Soli Brass in het culturele hoofdstad jaar ‘Leeuwarden-Fryslân 2018’ een grote muzikale rol. Zo werd de band gevraagd de muziek in te spelen voor de opening van de culturele hoofdstad. Deze opnames werden gebruikt om de opening, die op 4 pleinen tegelijk plaatsvond, in goede (muzikale) banen te leiden. Daarnaast speelde Soli Brass tijdens de opening van het Culturele Hoofdstad jaar, tijdens het 49th General Assembly Diner en de Re-Opening. Naar aanleiding van de goede ervaringen met Leeuwarden-Fryslân 2018, werd Soli Brass tevens gevraagd om mee te werken aan de opening van de culturele hoofdstad van 2019 in Matera (Italië). Tijdens de opening op 18-19-20 januari 2019 verzorgde Soli Brass vijf concerten voor Italiaans publiek. 

De naamsverandering in 1997 ontstond uit de wens om ‘onderscheidend’ te willen zijn. Deze visie is in de loop der jaren niet veranderd binnen de brassband. Soli Brass zet zich graag onderscheidend en maatschappelijk betrokken in ter bevordering van de brassband cultuur, muziekeducatie en maatschappelijke knelpunten. Zo organiseert Soli Brass jaarlijks haar eigen kinderconcert, waarbij Soli’s eigen Es-bassist en muziekdocent Amber Dragtsma een concert ontwikkeld en produceert waarbij kinderen (in de leeftijdscategorie 4 tot 12 jaar) de hoofdrol spelen. Aansluitend op deze kinderconcerten worden op de voorjaarsconcerten van Soli Brass jonge talentvolle muzikanten (tussen de 12 en 18 jaar) uitgenodigd om met ons het concertpodium te delen. Naast de projecten gericht op educatie, zet Soli Brass zich actief maatschappelijk betrokken in. Dit onder andere door een samenwerking met Symphony of Soils, waarbij de bodem en aarde centraal staan.

Vanaf april 2012 staat dirigent Anne van den Berg aan het roer van Soli Brass. Zijn missie was simpel: Soli Brass moest zich opnieuw in de hoogte regionen van de Nederlandse brassband scene gaan begeven. Met succes! De chemie tussen de band en dirigent is buitengewoon goed te noemen, wat resulteert in mooie resultaten, projecten en activiteiten. Naast muzikaal leider zet Anne zich actief in ter bevordering van de groepsdynamiek. ‘Het is uniek dat we op dit niveau muziek mogen maken. Geniet van de spanning, geniet van het moment op het podium en geniet van de band!’.

De band heeft door de jaren heen maar liefst 27 CD’s uitgebracht en zijn medewerking verleend aan nog eens 10 andere CD’s. De voorlaatste CD ‘The Fenlands’ is door de bezoekers van de Brass Info Website – Dé site voor de Nederlandse Brassbandliefhebber – in Januari 2010 uitgeroepen tot ‘Brass info CD van het jaar 2009’. In November 2014 werkte Soli Brass op uitnodiging mee aan de CD-opname van de Bolswarder organist Jan Willem den Hartogh – Orgel & Ensemble, Orgel & band en een aantal stukken van alleen de band zijn op CD verschenen. 

Uitslagen

Utrecht, Tivoli Vredenburg (2023)
Dirigent:
Anne van den Berg
Verplicht werk:
Sand and Stars (Thierry Deleruyelle)
Resultaat: 5e plaats, 93 punten


Utrecht, Tivoli Vredenburg (2022)
Dirigent:
Anne van den Berg
Verplicht werk:
Redbad (Jan de Haan)
Resultaat: 3e plaats, 94 punten


Utrecht, Tivoli Vredenburg (2021)
Dirigent: Anne van den Berg
Verplicht werk: The World Rejoicing (Symphonic Variations on a Lutheran Chorale) (Edward Gregson)
Resultaat: Kampioen, 97 punten


Utrecht, Tivoli Vredenburg (2019)
Dirigent: Anne van den Berg
Verplicht werk: Vienna Nights (Philip Wilby)
Resultaat: 6e plaats, 88 punten


Utrecht, Tivoli Vredenburg (2018)
Dirigent: Anne van den Berg
Verplicht werk: Old Licks Bluesed Up (Torstein Aagaard-Nilsen)
Resultaat: 2e plaats, 93 punten


Utrecht, Tivoli Vredenburg (2017)
Dirigent: Anne van den Berg
Verplicht werk: Handel in the Band (Kenneth Downie)
Resultaat: 5e plaats, 92 puntenUtrecht, Tivoli Vredenburg
(2016)
Dirigent: Anne van den Berg
Verplicht werk: The Triumph of Time
Resultaat: 4e plaats, 94 punten


Utrecht, Tivoli Vredenburg (2015)
Dirigent: Anne van den Berg
Verplicht werk: Terra Incognita (Jan de Haan)
Resultaat: 2e plaats, 95 punten


Utrecht, Tivoli Vredenburg (2014)
Dirigent: Anne van den Berg
Verplicht werk: Journey of the Lone Wolf (Simon Dobson)
Resultaat: 6e plaats, 89 puntenGroningen, Martini Plaza
(2013)
Dirigent: Anne van den Berg
Verplicht werk: Of Distant Memories (Music in an Olden Style) (Edward Gregson)
Resultaat: 9e plaats, 84 punten


Groningen, Martini Plaza (2012)
Dirigent: Anne van den Berg
Verplicht werk: Electra (Martin Ellerby)
Resultaat: 5e plaats


Groningen, Martini Plaza (2011)
Dirigent: Siemen Hoekstra
Verplicht werk: Variety of Skills (Herman Pallhuber)
Resultaat: 7e plaats


Groningen, Martini Plaza (2010)
Dirigent: Frans-Aert Burghgraef
Verplicht werk: Within Blue Empires (Paul Lovatt-Cooper)
Resultaat: 4e plaatsGroningen, Martini Plaza
(2009)
Dirigent: Frans-Aert Burghgraef
Verplicht werk: Sketches From Nowhere (Thomas Doss)
Resultaat: 3e plaats


Groningen, Martini Plaza (2008)
Dirigent: Frans-Aert Burghgraef
Verplicht werk: Concerto Grosso (Derek Bourgeois)
Resultaat: 6e plaats


Groningen, Martini Plaza (2007)
Dirigent: Frans-Aert Burghgraef
Verplicht werk: Music for Battle Creek (Philip Sparke)
Resultaat: 4e plaatsGroningen, Martini Plaza
(2006)
Dirigent: Allan Withington
Verplicht werk: Northern Lights (Philip Wilby)
Resultaat: 3e plaats


Groningen, Martini Plaza (2005)
Dirigent: Frans-Aert Burghgraef
Verplicht werk: Earthquake (Jan de Haan)
Resultaat: Kampioen


Groningen, Martini Plaza (2004)
Dirigent: Piet Visser
Verplicht werk: Ginnungagap…seeming emptiness (Johan Evenepoel)
Resultaat: 8e plaats


Groningen, Martini Plaza (2003)
Dirigent: Piet Visser
Verplicht werk: Chivalry (Martin Ellerby)
Resultaat: 8e plaats


Groningen, Martini Plaza (2002)
Dirigent: Piet Visser
Verplicht werk: Lac Leman (Derek Bourgeois)
Resultaat: 6e plaatsHardenberg, Evenementenhal
(2001)
Dirigent: Piet Groeneveld
Verplicht werk: Albion (Jan van der Roost)
Resultaat: 5e plaatsZutphen, Hanzehof
(2000)
Dirigent: Piet Groeneveld
Verplicht werk: A Dove Descending (Philip Wilby)
Resultaat: 4e plaats


Zutphen, Hanzehof (1999)
Dirigent: Thijs Oud
Verplicht werk: On Alderley Edge (Peter Graham)
Resultaat: 4e plaats


Zutphen, Hanzehof (1998)
Dirigent: Piet Groeneveld
Verplicht werk: Between the Moon and Mexico (Philip Sparke)
Resultaat: 5e plaats


Zutphen, Hanzehof (1997)
Dirigent: Wiebe Buis
Verplicht werk: Hymns at Heaven’s Gate (Elgar Howarth)
Resultaat: 3e plaats


Zutphen, Hanzehof (1996)
Dirigent: Wiebe Buis
Verplicht werk: Isaiah 40 (Robert Redhead)
Resultaat: 3e plaats


Rotterdam, de Doelen (1995)
Dirigent: Wiebe Buis
Verplicht werk: Journey Into Freedom (Eric Ball)
Resultaat: 3e plaats


Zutphen, Hanzehof (1994)
Dirigent: Jan de Haan
Verplicht werk: King’s Messenger (George Lloyd)
Resultaat: 2e plaatsZutphen, Hanzehof 
(1993)
Dirigent: Jan de Haan
Verplicht werk: Cambridge Variations (Philip Sparke)
Resultaat: 3e plaats


Zutphen, Hanzehof (1992)
Dirigent: Jan de Haan
Verplicht werk: Ballet for Band (Joseph Horovitz)
Resultaat: 3e plaatsZutphen, Hanzehof 
(1991)
Dirigent: Jan de Haan
Verplicht werk: English Heritage (George Lloyd)
Resultaat: 2e plaats


Drachten, De Lawei (1990)
Dirigent: Jan de Haan
Verplicht werk: Of Men and Mountains
Resultaat: 2e plaats


Zutphen, Hanzehof (1989)
Dirigent: Jan de Haan
Verplicht werk: Masque (Frédéric Devreese)
Keuze werk: Excalibur (Jan van der Roost)
Resultaat: 2e plaats


Zutphen, Hanzehof (1988)
Dirigent: Jan de Haan
Verplicht werk: The Beacons (Ray Steadman-Allen)
Keuze werk: Variations on an Enigma (Philip Sparke)
Resultaat: 2e plaats


Zutphen, Hanzehof (1987)
Dirigent: Jan de Haan
Verplicht werk: Display (Kees Schoonebeek)
Keuze werk: The Year Of The Dragon (Philip Sparke)
Resultaat: 2e plaats


Zutphen, Hanzehof (1986)
Dirigent: Jan de Haan
Verplicht werk: Wintermusic (Arthur Butterworth)
Keuze werk: Spectrum (Gilbert Vinter)
Resultaat: 2e plaats


Zutphen, Hanzehof (1985)
Dirigent: Jan de Haan
Verplicht werk: Circles (Rob Goorhuis)
Keuze werk: Dances and Arias (Edward Gregson)
Resultaat: Kampioen


Zutphen, Hanzehof (1984)
Dirigent: Jan de Haan
Verplicht werk: A London Overture (Philip Sparke)
Keuze werk: Variations on a Ninth (Gilbert Vinter)
Resultaat: Kampioen


Zutphen, Hanzehof (1983)
Dirigent: Dirk Annema
Verplicht werk: Blackfriars (Eric Cundell)
Keuze werk: Connotations (Edward Gregson)
Resultaat: Kampioen


Surhuisterveen, Gereformeerde Kerk (1981)
Dirigent: Jan de Haan
Verplicht werk: Festival Music (Eric Ball)
Keuze werk: Rhapsody in Brass (Dean Goffin)
Resultaat: Kampioen


Malmö, Malmö Live
(2023)
Dirigent: Anne van den Berg
Verplicht werk: Aurora (Joel Thoor Engström) – 85 punten
Keuze werk: The World Rejoicing (Symphonic Variations on a Lutheran Chorale) (Edward Gregson) – 87 punten
Resultaat: 13e plaats / 172 puntenBelfast, Waterfront Hall
(2006)
Dirigent: Frans-Aert Burghgraef
Verplicht werk: Seascape with High Cliffs (Ian Wilson)
Keuze werk: Earthquake (Jan de Haan)
Resultaat: 8e plaatsRotterdam, de Doelen
(1991)
Dirigent: Jan de Haan
Verplicht werk: A London Overture (Philip Sparke)
Keuze werk: Brass Metamorphosis (James Curnow)
Resultaat: 5e plaatsKopenhagen, Concert Hall Tivoli Gardens
(1985)
Dirigent: Jan de Haan
Verplicht werk: Royal Parks (George Lloyd)
Keuze werk: John O’Gaunt (Gilbert Vinter)
Resultaat: 4e plaatsEdinburgh, Usher Hall 
(1984)
Dirigent: Jan de Haan
Verplicht werk: Refrains and Cadenzas (Thomas Wilson)
Keuze werk: The Plantagenets (Edward Gregson)
Resultaat: 7e plaatsKerkrade, Rodahal
(1983)
Dirigent: Jan de Haan
Verplicht werk: Ciacona Seria (Henk Badings)
Keuze werk: James Cook Circumnavigator (Gilbert Vinter)
Resultaat: 2e plaatsLondon, Royal Albert Hall 
(1982)
Dirigent: Jan de Haan
Verplicht werk: Journey into Freedom (Eric Ball)
Keuze werk: Spectrum (Gilbert Vinter)
Resultaat: 3e plaats

Drachten, De Lawei (2013)
Dirigent: Anne van den Berg
Resultaat: 5e plaats

Programma: 
– Simoraine (Clive Barraclough)
– Between the Moon and Mexico (Philip Sparke)
– Hymn for Diana (Joseph Turrin)
– Shine as the Light (Peter Graham)
– Dance Fever (Kenneth Downie)

Solo werk: Flowerdale (Phillip Sparke)
Solist: Johan Breetveld (Es-cornet)Drachten, De Lawei (2011)
Dirigent: Siemen Hoekstra
Resultaat: Gedeelde 7e plaats

Programma: 
– Journey to the Centre of the Earth (Peter Graham)
– Fanfare in Jubilo (Thomas Doss) 
– Banks of Door – Scottish Traditional (Arr. Luc Vertommen)
– Castel Caerfili (T.J. Powell)

Solo werk: Harlequin (Philip Sparke)
Solist: Hendrik de Boer (Euphonium)


Drachten, De Lawei (2008)
Dirigent: Frans-Aert Burghgraef
Resultaat: 7e plaats

Programma: 
– Charge From Mass For Piece (Karl Jenkins arr. Duncan Gubbs & Andrew Wainwright) i.s.m. koor Cantica Sacra uit Steenwijk)
– Malcolm Arnold Variations (Martin Ellerby)
– Music van John Miles (arr. Evert Josemanders)

Solo werk: Finale from Trumpet Concerto (J.N. Hummel arr. D.E. Twitchings)
Solist: Shaleem Khan (Soprano Cornet)


Drachten, De Lawei (2006)
Dirigent: Frans-Aert Burghgraef
Resultaat: 3e plaats

Programma: 
– Songs of Aeolus (Karl Jenkins arr. Frans-Aert Burghgraef)
– Earthquake (Jan de Haan)
– Korsettrad (arr. Dag Egil Njaa)
– Kopanitsa (Paul Dzon)

Solo werk: My Unchanging Friend (Ivor Bosanko)
Solist: Hendrik de Boer (Euphonium)Drachten, De Oase 
(2005)
Dirigent: Frans-Aert Burghgraef
Resultaat: 3e plaats

Programma: 
– Korsettrad (arr. Dag Egil Njaa)
– Paganini Variations (Philip Wilby)
– Jeanie with the Light Brown Hair (arr. Philip Sparke)
– Roumanian Dances (arr. Bruce Fraser)

Solo werk: Concert Piece for Cornet (James Curnow)
Solist: Johan Breetveld (Cornet)


Drachten, De Lawei (2003)
Dirigent: Piet Visser
Resultaat: 3e plaats

Programma: 
– Veni Immanuel (Philip Sparke)
– A London Overture (Philip Sparke)
– Doyle’s Lament (Peter Graham)
– I Got Rhythm (George Gershwin arr. Alan Fernie)
– Be A Clown (Cole Porter arr. Alan Fernie)

Solo werk: Rutland Water (Malcom Bennet)
Solist: Hendrik de Boer (Bariton)


Surhuisterveen, Gereformeerde Kerk (2000)
Dirigent: Thijs Oud
Resultaat: 3e plaats

Programma: 
– A Fanfare of Praise (Robert Redhead)
– Sounds (John Golland)
– It’s A Dangerous Game (arr. Thijs Oud)
– Folk Festival (Dmitri Shostakovich arr. Howard Snell)

Solo werk: Concerto for Flugelhorn (John Golland) 
Solist: Mariska Postma (Flugelhorn)


Surhuisterveen, Gereformeerde Kerk (1999)
Dirigent: Thijs Oud
Resultaat: 5e plaats

Programma: 
– Kozovo (Gesproken door Simon Postma)
– The Corsair (Hector Berlioz arr. Geoffrey Brand)
– Kozovo (Gesproken door Simon Postma)
– Bui Doi from Miss Saigon (arr. Thijs Oud)
– Kozovo (Gesproken door Simon Postma)
– Cadillac of the Skies from Empire of the Sun (arr. Thijs Oud)
– Kozovo (Gesproken door Simon Postma)
Blitz (Derek Bourgeois)

Solo werk: Wêr Bisto (Twarres) 
Solist: Twarres


Surhuisterveen, Gereformeerde Kerk (1998)
Dirigent: Wiebe Buis
Resultaat: 2e plaats & Solistenprijs

Programma: 
– Blazon uit The Trumpets (Gilbert Vinter)
– Stage Centre (Goff Richards)
– Lowry Sketchbook (Philip Wilby)
– Nimrod uit The Enigma Variations (Edward Elgar)

Solo werk: Flight (Philip Wilby) 
Solist: Mariska Postma (Flugelhorn, Solistenprijs)


Surhuisterveen, Gereformeerde Kerk (1996)
Dirigent: Wiebe Buis
Resultaat: 4e plaats

Programma: 
– Intrada ‘Eind Feste Burg’ (arr. Ray Farr)
– The Champions (Maj. G.H. Wilcox)
– The Essence of Time (Peter Graham)
– Once Upon A Time In The West (Ennio Morricone arr. André Waignein)
– The Typewriter (Leroy Anderston arr. Andrew Duncan)
– Ik leef niet meer voor jou (Marco Borsato arr. Thijs Oud)

Solo werk: Dance Sequence (Gareth Wood) 
Solist: Thijs Oud (Trombone)

Drachten, De Lawei (2015)
Dirigent: Anne van den Berg
Resultaat: 93 punten
Programma: 
– Masque (Kenneth Hesketh)
– Banks of Door (Scottish Traditional arr. Luc Vertommen)
– Journey of the Lone Wolf (Simon Dobson)
– Hunting Wabbits (Goodwin arr. Robin Dewhurst)
– Credo (Lorne Barry)


Zaandam, Zaan Theater (2010)
Dirigent: Frans-Aert Burghgraef
Resultaat: 94 punten
Programma: 
– Fanfare & Flourishes (James Curnow)
– Within Blue Empires (Paul Lovatt Cooper)
– Just as I Am (Wilfred Heaton)
– Sounds (John Golland)


Drachten, De Lawei (2005)
Dirigent: Frans-Aert Burghgreaf
Resultaat: 93 punten
Programma: 
– Lowry Sketchbook (deel 1 – City Scape) (Philip Wilby)
– Earthquake (Jan de Haan)
– Lift Off (Russel Peck)
Nocturne (Torstein Aagaard-Nilsen)
Red Machine (Peter Graham)
Solo werk: Concertpiece for Cornet (James Curnow)
Solist: Johan Breetveld (cornet) 


Drachten, De Lawei (2000)
Dirigent: Thijs Oud
Resultaat: 92 punten
Programma: 
– Folk Festival (Dmitri Shostakovich arr. Howard Snell)
– A Dove Descending (Philip Wilby)
– The Day Thou Gavest (C.C. Scholfield arr. Philip Wilby
– Gitano (Alice Gomes) (Solist: Jelmer Tichelaar, Marimba)
– Sounds (John Golland)
Solo werk: Concertino for Flugelhorn (deel 1) (William Himes)
Solist: Mariska Postma (Flugelhorn)


Drachten, De Lawei (1999)
Dirigent: Thijs Oud
Resultaat: 93,67 punten – 1e prijs met Lof
Keuzewerk 1: Spectrum (Gilbert Vinter)
Keuzewerk 2: Between the Moon and Mexico (Philip Sparke)


Drachten, De Lawei (1994)
Dirigent: Jan de Haan
Resultaat: 347,5 punten – 1e prijs met Lof
Keuzewerk 1: Contest Music (Wilfred Heaton)
Keuzewerk 2: Cambridge Variations (Philip Sparke)


Drachten, De Lawei (1989)
Dirigent: Jan de Haan
Resultaat: 333,5 punten – 1e prijs met Lof
Keuzewerk 1: Masque (Frédéric Devreese)
Keuzewerk 2: Excalibur (Jan van der Roost)


Surhuisterveen, Gereformeerde Kerk (1987)
Dirigent: Jan de Haan
Resultaat: 330 punten – 1e prijs met Lof
Keuzewerk 1: Variations for Brassband (Ralph Vaughan Williams)
Keuzewerk 2: Le Carnaval Romain (Hector Berlioz arr. Frank Wright)


Drachten, De Lawei (1986)
Dirigent: Jan de Haan
Resultaat: Festival deelnemer
Keuzewerk: Spectrum (Gilbert Vinter)


Drachten, De Lawei (1979)
Dirigent: Jan de Haan
Resultaat: 171 punten – 1e prijs met Lof
Keuzewerk: Essay (Edward Gregson)


Drachten, De Lawei (1978)
Dirigent: Jan de Haan
Resultaat: 109 punten – 1e prijs met Lof
Keuzewerk: Ouverture The Sea (Denis Wright)

Kerkrade, Rodahal (2001)
Dirigent: Piet Groeneveld
Resultaat: 4e plaats
Verplicht werk: A tribune to Henk Badings (Rob Goorhuis)
Programma:
 
– La Forza Del Destino (Giuseppe Verdi arr. Frank Wright)
– Family Portraits (uit Lowry Sketchbook) (Philip Wilby)
– Harmony Music (Philip Sparke)


Kerkrade, Rodahal (1993)
Dirigent: Jan de Haan
Resultaat: 2e plaats
Verplicht werk: Stonehenge (Jan van der Roost)
Programma:
 
– Folk Festival (Dmitri Shostakovich arr. Howard Snell)
– Of Men and Mountains (Edward Gregson)
– Concertino for Timpani (Michael Colgrass) (Solist: Sierk Bosgraaf)

Leeuwarden, Parkkerk (2002)
Dirigent: Piet Groeneveld
Resultaat: 3e plaats
Programma: 
– Gealforce (Peter Graham)
– Albion (Jan van der Roost)
Solo werk: Lullaby (Howard Snell)
Solist: Mariska Postma (Flugelhorn)


Leeuwarden, De Harmonie (2001)
Dirigent: Thijs Oud
Resultaat: 3e plaats
Programma: 
– A Dove Descending (Philip Wilby)
– Blendheim Flourishes (James Curnow)
Solo werk: The Flower Song (uit Carmen van Georges Bizet arr. Howard Snell)
Solist: Erwin Dijkstra (Euphonium) 


Leeuwarden, De Harmonie (2000)
Dirigent: Piet Groeneveld
Resultaat: 2e plaats
Programma: 
– Fra Borge (Torstein Aagaard-Nilsen)
– Lowry Sketchbook (Philip Wilby)
Solo werk: Concertino for Flugelhorn (William Himes)
Solist: Mariska Postma (Flugelhorn)


Leeuwarden, De Harmonie (1999)
Dirigent: Thijs Oud
Resultaat: 1e plaats
Programma: 
– In Tune With Thy Divinity (Robert Redhead) 
– Between Moon and Mexico (Philip Sparke)
Solo werk: Swing Low (Alan Fernie)
Solist: Erwin Dijkstra (Bastrombone)


Leeuwarden, Parkkerk (1998)
Dirigent: Wiebe Buis
Resultaat: 2e plaats
Programma: 
– Spectrum (Gilbert Vinter)
– ?
Solo werk: Cantabile et Divertisement (Jules Semler)
Solist: Erwin Dijkstra (Bastrombone)

Utrecht, Jaarbeurs Congreszaal (1997)
Dirigent: Wiebe Buis
Resultaat: 2e plaats
Verplicht werk: Arctic Funk (Torstein Aagaard-Nilsen)
Programma:
 
– Bui Doi ‘From Miss Saigon’ (Arr. Thijs Oud)
– Hinode (Peter Graham)
– Excerpts ‘From The Firebird’ (Igor Strawinsky arr. Ray Farr).
Solo Werk: Impromptu for Tuba (Darrol Barry)
Solist: Kerst Buis


Utrecht, Jaarbeurs Congreszaal (1995)
Dirigent: Wiebe Buis
Resultaat: 2e plaats
Programma: 
– The Haunter of the Dark (Franco Cesarini)
– Praise (Wilfred Heaton)
– Jubilee Prelude (Philip Sparke)
Galaconcert: In samenwerking met Desford Colliery Dowty Band. 


Utrecht, Jaarbeurs Congreszaal (1994)
Dirigent: Jan de Haan
Resultaat: Kampioen
Verplicht werk: Neapolitan Scenes (Jules Massenet arr. Roy Newsome)
Programma:
 
– Washington Grays (Claudio S. Grafulla arr. James Curnow)
– Trumpet, Blues and Cantabile (Harry James arr. B. Geldard)
– Theme from Schindlers List (John Williams arr. Jan de Haan)
– The Downfall of Lucifer (Derek Bourgeois)
Solo Werk: Song and Dance (Phillip Sparke)
Solist: Wiebe Buis (cornet)


Utrecht, Jaarbeurs Congreszaal (1990)
Dirigent: Jan de Haan
Resultaat: Kampioen
Programma:
 
– Arnhem (AE Kelly)
– Trittico (James Curnow)
– Partita (deel 1) (Philip Sparke)
Solo Werk: Feelings (Morris Albert arr. Derek Ashmore)
Solist: Marten Postma (tenorhorn)


Utrecht, Jaarbeurs Congreszaal (1989)
Dirigent: Jan de Haan
Resultaat: Kampioen, Publieksprijs & solistenprijs
Verplicht werk: Mexican Rhapsody (Jack Trombey arr. Philip Sparke)
Programma:
 
– Signature (Jan van der Roost)
– Endeavour (Philip Sparke)
Solo Werk: Peace (John Golland)
Solist: Simon Postma (Euphonium, Solistenprijs)


Utrecht, Jaarbeurs Congreszaal (1988)
Dirigent: Jan de Haan
Resultaat: 2e plaats
Programma: 
– Discoduction (Jacob de Haan)
– Ragtimes and Habaneras (Hans Werner Henze)
– Chester (William Schumann arr. Jan de Haan)
Solo Werk: When I Walk Alone (Jan Haderman)
Solist: Gerben Brunia (Trombone)


Utrecht, Jaarbeurs Congreszaal (1987)
Dirigent: Jan de Haan
Resultaat: Kampioen & Solistenprijs
Programma: 
– Variations for Brassband (Ralph Vaughan Williams)
– Challenging Brass (Gilbert Vinter)
Solo Werk: Sarabande and Blue (Gordon Langford)
Solist: Gerben Brunia (Trombone, Solistenprijs)

Utrecht, Vredenburg (1981)
Dirigent: Jan de Haan
Inspeel werk: Concert Prelude (?)
Verplicht werk: Fantasy for Fun (Harry Gaarenstroom)
Keuze werk: Connotations (Edward Gregson)
Resultaat: 2e plaats


Utrecht, Vredenburg (1980)
Dirigent: Jan de Haan
Inspeel werk: Glemdene (John R. Carr)
Verplicht werk: Clean Slate (Pi Scheffer)
Keuze werk: The Plantagenets (Edward Gregson)
Resultaat: 2e plaats


Utrecht, Jaarbeurs Congreszaal (1978)
Dirigent: Jan de Haan
Verplicht werk: Painting in Jugendstil (Henk van Lijnschoten)
Keuze werk: The Sea (Dennis Wright)
Resultaat: 3e plaats


Utrecht, Jaarbeurs Congreszaal (1977)
Dirigent: Jan de Haan
Verplicht werk: Whimsical (deel 2 uit Three Inventions) (Pi Scheffer)
Keuze werk: A Joyfull Noise (Gordon Jacob)
Resultaat: 6e plaats


Den Haag, Congresgebouw (1975)
Dirigent: Jan de Haan
Verplicht werk: The Seventh (Meindert Boekel)
Resultaat: 4e plaatsGroningen, Evenementenhal
 (1974)
Dirigent: Jan de Haan
Verplicht werk: Three Memories (Willem van Winsum)
Resultaat: 4e plaats


Hilversum, Vara Studio (1973)
Dirigent: Sjoerd Nieuwland
Verplicht werk: Entertainment in Three Flat (Pi Scheffer)
Resultaat: 9e plaats

Onder auspiciën van de S.O.N.M.O. werd in totaal 3 maal het Nationaal Brassbandconcours georganiseerd. Het eerste Nationaal Brassbandconcours werd gehouden op 19 juni 1971 in het Jaarbeurs Congrescentrum te Utrecht. De organisatie was in handen van G.E.V.U. Brassband Electra Utrecht. Op 11 november 1972 vond de tweede editie plaats in De Lawei te Drachten. Op 8 november 1975 was het Nationaal Bondsconcours terug in Utrecht, met Soli Brass als één van de deelnemers. Het in Haarlem geplande vierde Nationaal Brassbandconcours heeft om financiële redenen niet doorgegaan. Utrecht, Jaarbeurs Congreszaal
(1975)
Dirigent: Jan de Haan
Verplicht werk: Divertimento (Brain Kelly)
Keuze werk: Resurgam (Eric Ball)
Resultaat: 3e plaats

Frans Open Kampioenschappen
Amboise, Théâtre Beaugmarchains
 (2017)
Dirigent: Anne van den Berg
Verplicht werk: St. Magnus (Kenneth Downie)
Marching-contest: The Cossack (W. Rimmer) 
Programma: Masque (Kenneth Hesketh)
Solo werk: And Everything is Still (Andy Scott)
Solist: Janco Hooijsma (Althoorn)
Resultaat: 2e plaats
Resultaat Marching-contest: 2e plaatsSurventobrass
Surhuisterveen, De Flambou 
(2014)
Dirigent: Anne van den Berg
Programma: 
– War Dance (Respighi arr. H. Oostwouder)
– The Heat of the Day (Pat Metheny & Lyle Mays arr. Jacob Vilhelm Larsen)
– Circius (Torstein Aagaard-Nilsen)
– The Water is Wide (Robin Dewhurst)
– Madiba (Andy Scott)
Solo werk: Cornet Solo – Don’t Doubt Him Now (Leonard Ballantine arr. Craig Woodland)
Solist: Frank de Boer (Cornet)
Resultaat: 3e plaats


Entertainment Contest 3. Deutsche Brass Band Meisterschaft
Duisburg, Mercatorhalle 
(2010)
Dirigent: Frans-Aert Burghgraef
Programma: 
– Finlandia Hymn (Jean Sibelius)
– Softly Softly (Bridget Fry arr. Ray Farr)
– Innuendo (Queen arr. Peter Meechan)
– Florentiner Marsch (Julius Fucik arr. William Brighton)
– Mardi Gras in New Orleans Traditional (arr. Jan Magne Förde)
Solo werk: Share My Yoke (Joy Webb arr. Ivor Bosanko
Solist: Rommert Groenhof (Bastrombone)
Resultaat: KampioenAll England Masters
Cambridge, The Corn Exchange (2008)
Dirigent: Frans-Aert Burghgraef
Verplicht werk: Malcolm Arnold Variations (Martin Ellerby)
Resultaat: 13e plaats


All England Masters
Cambridge, The Corn Exchange (2007)
Dirigent: Frans-Aert Burghgraef
Verplicht werk: In Memoriam R.K. (Elgar Howarth)
Resultaat: 12e plaats


Frans Open Kampioenschappen
Amboise, Théâtre Beaugmarchains
 (2004)
Dirigent: Piet Visser
Verplicht werk: Essence of Time (Peter Graham)
Programma: 
– Mars uit Serenade (Willem van Otterloo)
– Kongolela (Jan Magne Forde)
Solo werk: Aye Waukin’ (Ovan 
Solist: Johan Breetveld (cornet)
Resultaat: 6e plaats


Zwitserse Open Kampioenschappen
Bern, Casino
 (1991)
Dirigent: Jan de Haan
Verplicht werk: Resurgam (Eric Ball)
Programma: 
– Torch of Freedom (Eric Ball)
– Challenging Brass (Gilbert Vinter)
– Leningrad (Billy Joël)
– Winter (Antonio Vivaldi arr. Howard Snell)
Solo werk: Song and Dance (Philip Sparke) 
Solist: Wiebe Buis (Cornet, Solistenprijs)
Resultaat: 2e plaats & Solistenprijs


Granada Televisión Band of the Year
Douglas
(Island of Man, UK), Villa Marina  (1987)
Dirigent: Jan de Haan
Programma: 
– Valerius Inträda (Jan de Haan)
– Liturgical Symphony (deel 2) (Fisher Tull arr. Jan de Haan)
– Serenata (Antonin Dvorak arr. Jurjen Hempel)
– Chester (uit New England Triptich) (William Schumann arr. Jan de Haan)
– Dancing on the Seashore (Jan Haderman)
– The Young Amadeus (W.A. Mozart arr. Jan de Haan)
Solo werk: Sarabande and Blueby (Gordon Langford)
Solist: Gerben Brunia (Trombone)
Resultaat: 7e plaats


The Scottish Challenge
Edinburgh, Usher Hall
  (1984)
Dirigent: Jan de Haan
Programma: 
– Jubilee Overture (Philip Sparke)
– Crazy Music in the Air (Jacob de Haan)
– Challenging Brass (Gilbert Vinter)
Solo werk: Nutty Woods (Jan de Haan)
Solist: Johan Calf (Xylofoon)
Resultaat: 1e plaats